TETRO onderzoeksteam: Amsterdam GGZ inGeest & Amsterdam UMC
Drs. Tjardo Postma
Arts in opleiding tot psychiater en promovendus
uitvoerend onderzoeker
Tjardo Postma is bij GGZ inGeest in opleiding tot psychiater en is promovendus bij het Amsterdam UMC - VUmc. Hij heeft tijdens zijn geneeskundeopleiding lang getwijfeld tussen de neurologie en de psychiatrie en heeft binnen het neuropsychiatrisch onderzoek de manier gevonden om deze interesses te combineren. Hij hoopt dat deze studie kan bijdragen aan het uitbreiden en verbeteren van de behandelopties voor mensen met een obsessieve-compulsieve stoornis.
Prof. dr. Odile van den Heuvel
Psychiater en hoogleraar Neuropsychiatrie
hoofdonderzoeker
Odile van den Heuvel is psychiater en hoogleraar Neuropsychiatrie bij Amsterdam UMC - VUmc. Zij begeeft zich op het grensvlak van de psychiatrie, neurologie en neurowetenschappen. Zij heeft veel ervaring met hersenscanonderzoek bij patiënten met angst- en dwangklachten en patiënten met neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson. Ook heeft zij veel ervaring met klinische trials, waarbij niet alleen gekeken wordt naar de effecten van de behandeling op het niveau van ziektesymptomen, maar ook op het niveau van de hersenen.
Prof. dr. Ysbrand van der Werf
Neuropsycholoog, bioloog en Hoogleraar Functionele Neuroanatomie
Ysbrand van der Werf is hoogleraar Functionele Neuroanatomie en afdelingshoofd Anatomie & Neurowetenschappen op het Amsterdam UMC. Zijn onderzoek richt zich op gezonde en gestoorde cognitie, in relatie tot neurologische en psychiatrische aandoeningen; een specifiek aandachtspunt betreft de rol van slaap en slaapstoornissen in deze aandoeningen. Opgeleid als bioloog en klinisch psycholoog zoekt hij in zijn projecten naar fundamentele mechanismen van ziek en gezond gedrag, en probeert toepassingen vanuit het onderzoek te vinden voor behandeling en diagnose. Voor zijn onderzoek maakt hij gebruik van verschillende technieken om de hersenen te beinvloeden en zichtbaar te maken zoals EEG, MEG, MRI, magnetische hersenstimulatie en lichttherapie.
Dr. Neeltje Batelaan
Psychiater
Neeltje Batelaan is werkzaam op het grensvlak van academische patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek. Als psychiater is zij werkzaam bij de academische polikliniek voor angst- en dwangstoornissen van GGZ inGeest, waar deels therapie-resistente patiënten worden behandeld. Als waarnemend opleider voor de Psychiatrie opleiding van GGZ inGeest en als verantwoordelijke voor het psychiatrieonderwijs in de geneeskundeopleiding van het VUmc heeft zij een aansturende rol in opleidingstrajecten van artsen. Ze is staflid en senior onderzoeker bij de vakgroep Psychiatrie van het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Als vice-voorzitter van de academische werkplaats angststoornissen is zij daar verantwoordelijk voor het overbruggen van de kloof tussen onderzoek en klinische praktijk. Haar belangrijkste onderzoeksfocus betreft het lange termijn beloop van angst- en dwangstoornissen, en het voorkomen van terugval en chroniciteit.
Dr. Chris Vriend
Neurowetenschapper
Al in 2011, tijdens mijn stage voor de master of Neurosciences (VU Amsterdam), ben ik in aanraking gekomen met onderzoek naar obsessieve-compulsieve stoornissen (OCD) en heb ik zelf onderzocht hoe de hersenen van mensen met OCD reageren op een moeilijke cognitieve taak en hoe dit verschilt ten opzichte van mensen zonder OCD. Na mijn afstuderen ben ik promotieonderzoek gaan doen naar de neurale achtergrond van neuropsychiatrische klachten bij de ziekte van Parkinson maar ben gelijktijdig altijd betrokken gebleven bij onderzoeken naar de hersenmechanismen die ten grondslag liggen aan OCD. Als voorzitter van de imaging werkgroep van TETRO speel ik een coördinerende rol in het maken, analyseren en interpreteren van de hersenscans om deze te gebruiken om de magnetische stimulatie optimaal te kunnen richten op de hersenen en om te onderzoeken of de scans informatie bevatten om het effect van de behandeling te voorspellen.
Prof. dr. Patricia van Oppen
Hoogleraar afdeling psychiatrie
Patricia van Oppen (1963) is als hoogleraar verbonden aan afdeling psychiatrie van Amsterdam VUMC, Vrije Universiteit Amsterdam. Haar belangrijkste onderzoeksinteresse ligt op het gebied van therapie ‘outcome’ studies van psychologische behandelingen van angststoornissen, obsessieve compulsieve stoornis en depressie. Tevens is zij als behandelaar verbonden aan de academische afdeling Angst en Depressie van GGZ inGeest. Daarnaast is zij P-opleider binnen GGZ inGeest.
Drs. Judith van der Riet
GZ-psycholoog in opleiding tot specialist (GioS) en supervisor in de cognitieve gedragstherapie.
Als gz -psycholoog heeft ze veel ervaring opgedaan binnen de GGZ met de behandeling van uiteenlopende stoornissen. Als GioS is zij nu werkzaam op de polikliniek angst en dwangstoornissen van GGZinGeest waar ernstige (en soms therapieresistentie) angst- en dwang stoornissen worden behandeld. Naast het geven van behandelingen aan deze doelgroep geeft ze met veel plezier supervisie aan gz-psychologen en cognitief gedragstherapeuten in opleiding.
Prof. dr. Judith Bosmans
Hoogleraar Methodologie van Doelmatigheidsonderzoek
Judith Bosmans is hoogleraar Methodologie van Doelmatigheidsonderzoek bij de afdeling Gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de uitvoer van kosteneffectiviteitsstudies in de gezondheidszorg en het verbeteren van de methodologie van dit soort studies. Bij dit laatste ligt de focus niet alleen op het verbeteren van de statistische methoden, maar ook op het beter meten van de effecten van zorginterventies op kwaliteit van leven.
©2022 -
Postma & de roosz