Informatie over het onderzoek
Achtergrond
Ongeveer 50% van de mensen met een obsessieve compulsieve stoornis (OCS) die worden behandeld met exposuretherapie (met/zonder medicatie) heeft hier onvoldoende baat bij. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat niet-invasieve hersenstimulatie (transcraniële magnetische stimulatie, TMS) effectief is bij het behandelen van dwangklachten. Ondanks de bewezen effectiviteit worden rTMS-behandelingen voor OCS in Nederland nu nog niet gedekt door de zorgverzekering.
Het doel van het onderzoek
We weten dat TMS werkt, maar we weten nog niet hoe groot het effect is van TMS als dit toegevoegd wordt aan de exposuretherapie. Daarnaast willen we ook weten of we TMS op zo’n manier kunnen toepassen dat het betaalbaar genoeg wordt om vergoed te worden door zorgverzekeraars. Met dit onderzoek willen we deze twee vragen beantwoorden.
TMS
TMS is een vorm van hersenstimulatie waarbij gebruikgemaakt wordt van magnetische pulsen, die door de schedel heen worden gegeven (zie Figuur 1). Door deze pulsen herhaaldelijk (repetitief) te geven, kunnen we de activiteit van specifieke hersenengebieden laten toenemen of afnemen. We hopen dat mensen met OCS hierdoor na TMS beter reageren op exposuretherapie
Ervaringen eerdere deelnemers met TMS en exposure therapie
Onderzoekslocaties Nederland:
• Amsterdam UMC (locatie VU medisch centrum ziekenhuis)
(De Boelelaan 1117, 1081 HV Amsterdam);
• Nijmegen (Pro Persona)
(Nijmeegsebaan 61, 6525 DX Nijmegen);
• Maastricht (Mondriaan)
(Vijverdalseweg 1, 6226 NB Maastricht)
• Groningen (Neurocare)
(Schweitzerlaan 2 9728 NP Groningen)
• Eindhoven (Neurocare)
(Fazantlaan 27, 5613 CB Eindhoven)